Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

En palm står i förgrunden av en tropisk strand

Säkra din semester, kreditkort och kontokort på semestern.

Till alla inlägg

Publicerad


Kontokorten och kreditkorten har gjort resandet mycket smidigare än förr om åren, men det finns en del att tänka på om du tar med korten på utlandsresan. Här är de bästa tipsen från oss på Lånekoll.

Säkra din semester, kreditkort och kontokort på semestern

Ska man ta med kortet på utlandsresan? Det korta svaret är ja, men det gäller att tänka sig för då det finns risker med kontokort och kreditkort. Kortet kan bli stulet, och kortuppgifterna kan bli stulna, av personalen, i kortläsaren (skimming) eller på nätet. Kontokort och kreditkort är praktiskt, och det är bättre än att bära med sig hela reskassan i kontanter. Då en utlandssemester oftast kräver en större summa på kontot gäller det att tänka sig för om man har ett kontokort. Ett bättre alternativ kan vara att kombinera med ett kreditkort. Med kreditkortet har du ingen direkt koppling till ditt konto och de flesta kreditkort erbjuder en riktigt bra spärrservice. Innan du väljer kreditkort för utlandssemester är det bra att gå igenom valutaväxlingsavgifter, uttagsavgifter och reseförsäkringsdetaljer. Lånekoll förklarar i allmänhet vad du kan tänka på när du har med kortet på semestern.

Det kan vara bra med flera kort och kontanter

Om du har möjlighet ta med dig fler än ett kort. Om det är kontokort tänk på att inte ha hela reskassan på kortet. Det finns alltid en risk att ett kort försvinner, eller att du måste spärra det för att du misstänker att någon obehörig har fått tillgång till kortuppgifterna. Risken är inte så stor, men risken att det ska drabba två olika kort är mycket mindre. Om du dessutom ser till att inte ha alltför mycket pengar på kontokortet vid varje enskilt tillfälle, minskar du ”fallhöjden” om olyckan ändå skulle vara framme. Tjuven kommer helt enkelt inte åt lika mycket pengar. Har du möjlighet kan du fylla på kontot som kortet är kopplat till från mobilbanken varje morgon.

Som vid all riskhantering gäller det gamla rådet om att inte ha alla ägg i samma korg. Förutom att ta med två olika kort får du bättre säkerhet om du även tar med en viss summa i kontanter. Dem kan du använda när du ska betala på ”skumma” ställen, där du är osäker på om dina kortuppgifter kommer att hanteras på ett säkert sätt. Med lite kontanter på fickan klarar du dig också bättre om kontokortet blir stulet eller om du måste spärra det. Dessutom finns det faktiskt situationer där enbart kontanter duger, till exempel i många taxibilar i London.

Ett mått av försiktighet ger bra skydd

Se till att skydda kortet rent fysiskt. Så länge du har kortet i din ägo är det svårare för andra att använda det. Ha det alltid på dig, gärna i en ficka som inte är alltför lätt att komma åt. Du kan även förvara kontokortet i hotellrummets kassafack, eller i hotellets kassaskåp (fråga i receptionen).

Skydda din pinkod. Det kan inte sägas nog ofta: om någon snappar upp din kod ligger vägen öppen in till dina pengar. Att kika över axeln, eller snett bakifrån, när en person knappar in sin kod, och sedan stjäla kortet eller plånboken eller hela väskan är en lönsam klassiker. Håll ena handen för panelen, eller knappa med fingret krökt i skydd av handflatan.

Håll utkik efter dåliga tecken

Se upp för uttagsmaskiner som ser ”konstiga” ut. En bankomat med konstiga färger, som saknar kända loggor, som är trasig eller sliten kan indikera att den är manipulerad och att någon försöker fånga upp dina kortuppgifter.

Du bör även se upp för uttagsmaskiner som tar ut höga avgifter på dina uttag. Det handlar ofta om bankomater som tillhandahålls av andra aktörer än banker, men även vissa banker kan påföra en avgift som känns orimlig eller onödig.

Välj alltid lokal valuta. Både när du handlar och när du tar ut pengar i en bankomat ska du välja lokal valuta, om du får frågan. Även om det är lockande att se beloppet i svenska kronor, får du räkna med en mycket dålig växelkurs. Det kanske är bättre att räkna om till SEK med en liten miniräknare.

Håll ett öga på bankkontot

Spara alla kvitton och matcha dem mot historiken på bankkontot. Gärna redan samma dag, om du till exempel har tillgång till din mobilbank. Ju snabbare du upptäcker en suspekt kontohändelse, desto lättare är det att rätta till den och undvika att den upprepas. Om du anmäler en felaktig utgift snabbt brukar det gå bra att få tillbaka pengarna.

Ha en plan för nödlägen

Se till att alltid ha en plan för hur du ska agera om oturen skulle vara framme, och undvik att stå utan pengar när du väl är hemmma och ska betala dina lån, räkningar och andra utgifter. Ha alltid spärrnumret nära till hands så att du enkelt kan spärra kortet om det försvinner eller om du misstänker att det har blivit kapat. Det kan även vara idé att använda en kombinerad spärrtjänst som låter dig spärra hela familjens kontokort, mobiltelefoner och andra värdehandlingar med ett enda telefonsamtal. Glöm inte att göra en polisanmälan om kortet blir stulet. Helst redan på plats, annars så snart du kommer hem.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen

Styrräntan 2024-12

Styrräntan sänks med 25 punkter!

På dagens penningpolitiska besked presenterade Riksbanken beslutet om att sänka styrräntan med 0,25 procent, också kallat en enkelsänkning. Det innebär att styrräntan nu ligger på 2,50%. Det är den femte sänkningen...

Publicerad

Styrräntan 2024-11

Dubbelsänkning av styrräntan - Lånekoll

På dagens penningpolitiska besked presenterade Riksbanken beslutet om att sänka styrräntan med 0,50 procent, också kallat en dubbelsänkning. Det innebär att styrräntan nu ligger på 2,75%. Det är den största sänkningen...

Publicerad

Sänk din ränta

Styrräntan sänks igen med 25 punkter! - Lånekoll

Idag 20e augusti, presenterade Riksbanken beslutet om att sänka styrräntan med ytterligare 25 punkter, efter majsänkningen som likaså låg på 25 punkter. Det innebär att styrräntan i Sverige nu ligger på 3,50% och...

Publicerad